enflogo

Zomertijd beter voor gezondheid en economie

Zomertijd beter voor gezondheid en economie

P E R S B E R I C H T : PVV Europa: 'Laatste uurtje heeft geslagen voor wintertijd'


Als het aan de Europese delegatie van de PVV ligt, heeft het laatste uurtje geslagen voor de wintertijd. De partij heeft vanmorgen in het Europees Parlement gevraagd te onderzoeken of er voldoende draagvlak is om het jaarlijkse oktober-ritueel van de klok een uurtje achteruit zetten, definitief kan worden afgeschaft.

'Maar liefst de helft van alle mensen kampen met problemen door het verzetten van de klok naar wintertijd. Het verstoort ons bioritme, heeft depressiviteit, slaapproblemen en vermoeidheid tot gevolg. Dit leidt weer tot aantoonbaar meer ongelukken in het verkeer en meer ziekteverzuim', stelt Europarlementariër Olaf Stuger.

De Europese delegatie van de PVV streed vijf jaar geleden ook al voor de afschaffing van de wintertijd. Vanochtend kreeg Stuger tijdens het debat bijval van collega-Europarlementariërs. Uiteindelijk bleek het gehele Europees Parlement, van links tot rechts, het eens en vroeg collectief om aanpassing.

'Verstoring bioritme leidt tot besluiteloosheid EU'

Stuger: ´Britse onderzoekers aan de universiteit van Lancaster hebben ontdekt dat de wintertijd leidt tot minder productiviteit bij werknemers. Ook is er een verband met een toename van hartaanvallen en ongelukken op de werkvloer. Zomertijd maakt mensen juist gelukkiger, vrolijker en productiever'.

Dat het hele Europees Parlement voor verandering is, was voor de bestuurders geen reden om haar visie bij te stellen. Stuger: 'Blijkbaar heeft het uurtje achteruit van vorige week nog steeds effect op deze eurocraten. Hun productiviteit is duidelijk tot een minimum gezakt.'