enflogo

PVV Europa wil per direct einde aan ontwikkelingsgeld voor Tanzania

PVV Europa wil per direct einde aan ontwikkelingsgeld voor Tanzania

‘Tienduizenden olifanten massaal afgeslacht’

De Europese delegatie van de PVV heeft aan de Europese Commissie gevraagd om de miljoenensteun aan Tanzania per direct te stoppen nu blijkt dat er sinds 2009 maar liefst 65.000 dieren zijn gedood (I)

Het Duitse tijdschrift Der Spiegel (II) publiceerde onlangs cijfers van het Tanzania Wildlife Research Institute. Die zouden door de overheid van Tanzania, dat lange tijd bekend stond om zijn grote populatie olifanten, lang geheim zijn gehouden. Vooral in de bekende safarigebieden Ruaha en Rungwa hebben stropers veel olifanten afgeslacht voor het ivoor in hun slagtanden. Alleen al in 2013 werden daar 11.500 van de 20.000 dieren gedood.

PVV-Europarlementariër Olaf Stuger: "Afrikaanse overheden blijken er een handje van te hebben om met onder andere Nederlands belastinggeld olifanten en andere dieren te doden. De Zimbabwaanse dictator Mugabe ontving eerder al 234 miljoen euro aan ontwikkelingsgeld en het eerste wat hij deed was het slachten van twee olifanten voor zijn persoonlijke verjaardags-barbecue (III). Nu blijkt de overheid van Tanzania geen haar beter. Deze massale slachtingen gesponsord van belastinggeld moeten per direct stoppen!"

Volgens dierenorganisatie Pro Wildlife houdt de Tanzaniaanse regering de cijfers achter zodat het lijkt alsof het land heel veel doet voor de olifanten en om zoveel mogelijk ontwikkelingshulp te krijgen. Het Afrikaanse land krijgt van onder meer de Europese Unie miljoenen euro's ontwikkelingshulp in ruil voor bescherming van de olifanten. Onder het 10e Europese Ontwikkelingsfonds werd voor Tanzania maar liefst 565 miljoen euro aan belastinggeld gereserveerd (IV).

De PVV heeft dan ook direct vragen gesteld aan de Europese Commissie:

1. Is de Commissie bekend met het artikel uit Der Spiegel (II) waarin zij beweerd dat het Tanzania Wildlife Research Institute jarenlang cijfers betreft de olifantenpopulatie geheim moest houden van de Tanzaniaanse overheid, want anders zouden zij geen miljoenen euro's meer aan ontwikkelingshulp ontvangen van de EU?

2. Zo ja, waarom heeft de Commissie dan niet ingegrepen en de nodige maatregelen zoals sancties getroffen?

3. Zo nee, is de Commissie dan bereid om elke vorm van EU-steun aan Tanzania per direct te stoppen?

I. http://www.telegraaf.nl/buitenland/24023600/__Olifanten_massaal_afgeslacht__.html
II. http://www.spiegel.de/wissenschaft/natur/tansania-65-000-elefanten-in-nur-fuenf-jahren-abgeschlachtet-a-1032895.htm
III. http://www.telegraaf.nl/binnenland/23729290/__PVV_laakt_slachting_olifanten__.html
IV. https://ec.europa.eu/europeaid/countries/tanzania_en