enflogo

Europese delegatie PVV wil opheldering over verdachte carrièrestap

Europese delegatie PVV wil opheldering over verdachte carrièrestap

P E R S B E R I C H T

De Europese delegatie van de PVV heeft vanmorgen opheldering gevraagd aan de Europese Commissie over een topfunctie van voormalig Eurocommissaris Maria Damanaki (Visserij en Maritieme Zaken) en een verdachte Goldman Sachs-link.

Damanaki, politicus van de Griekse zusterpartij van de PvdA (Pakos) trad op 1 januari 2015 aan als Global Managing Director for Oceans bij de zeer vermogende organisatie The Nature Conservancy (TNC).
‘Dat is slechts 2 maanden na het aflopen van haar mandaat op 31 oktober 2014, terwijl een afkoelingsperiode van 18 maanden vereist is’, stelt Europarlementariër Olaf Stuger. Stuger: 'Het heeft er alle schijn van dat dit baantje is geregeld tijdens haar zittingsperiode als Eurocommissaris. Wij zijn dan ook erg benieuwd of er tijdens het bewind van mevrouw Damanaki ook subsidies zijn verstrekt aan deze schatrijke organisatie, en wat deze Griekse dame op dit moment verdiend'.


‘Saillant is natuurlijk ook dat er weer een duidelijke link met Goldman Sachs te zien is. De CEO van TNC bijvoorbeeld is voormalig topman van deze bank. Ook in het bestuur zitten topmannen van onder meer Goldman Sachs, Google en Alibaba. TNC is een schimmige organisatie die weinig transparantie biedt. Het jaarverslag is een fotoboek met jubelverhalen en slechts één pagina met financiële cijfers. Het jaarverslag meldt dat er in 2015 een megabedrag is opgehaald van 1 miljard dollar aan subsidies en donaties. Het verslag vermeldt niet waar het geld vandaan komt en hoeveel de bestuurders verdienen.’

Vragen aan commissie

De PVV heeft de volgende vragen gesteld aan de Europese Commissie:

1. Heeft de Europese Commissie vooraf goedkeuring gegeven aan de verdachte carrièrestap van mevrouw Damanaki en zo ja waarom?
2. Zijn er EU-subsidie(s) verstrekt aan The Nature Conservancy gedurende het mandaat van Maria Damanaki?
3. Lopen er momenteel verzoeken om subsidie door TNC?
4. Hoeveel verdient Maria Damanaki bij TNC?
5. En vindt de Europese Commissie het niet verdacht dat Damanaki binnen 8 weken een topbaan vond binnen haar portefeuille?
6. Is het u bekend dat Damanaki tijdens haar mandaat regelmatig onder vuur lag vanwege haar te nauwe banden met natuurorganisaties?

Bronnen

https://corporateeurope.org/revolving-doors/2015/10/revolving-doors-spin-again
https://corporateeurope.org/sites/default/files/damanaki_reply.pdf
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1unSfaPomgZLlVSumeTv2xxq7eL4QvdwYYy08ng-cPoU/edit#gid=0
https://www.pressandjournal.co.uk/fp/business/scotland-business/340752/maria-damanaki-conservation-hero-or-a-terrible-fisheries-commissioner/
https://www.google.nl/webhp?sourceid=chrome-instant&rlz=1C1PRFC_enNL552NL553&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=annual+report+TNC+2015