enflogo

Werkprogramma van de Europese Commissie

Werkprogramma van de Europese Commissie

Spreektekst

We praten vandaag over het werkprogramma van de Commissie. Maar wat werkt er nu eigenlijk echt? Natuurlijk, we zien de heer Juncker aan het werk: duidelijk aangeschoten zoent en tikt hij erop los alsof de hele me too -hype niet bestaat. We zien de heer Timmermans bezig, bestraffend naar de landen die opkomen voor hun eigen bevolking, zoals Polen, Hongarije en Slowakije. Let wel, Voorzitter, dit zijn democratisch gekozen leiders, die op de vingers worden getikt door mensen hier op wie niemand heeft gestemd. Niemand.

Klimaat is ook zo'n onderwerp waarbij het craquelé in je bril springt als je dat leest. We gaan de opwarming van de aarde met enkele duizendsten van graden tegen als we de CO2-uitstoot met de helft laten dalen. Dat kost honderden miljarden aan belastinggeld. Dat werkt dus ook niet.

Ik sluit af met het onzalige plan om te gaan werken aan een Europese minister van Financiën. We zien in de verschillende landen de desastreuze gevolgen van een falende euro. Door het bijdrukken van 80 miljard per maand wordt de munt kunstmatig gestut. Dat is natuurlijk een onhoudbare constructie. Als de euro straks weer op eigen benen moet staan, dan breekt de hel pas echt los en is het leed niet meer te overzien. Dit werkt dus ook alleen maar in de fantasie van de mensen daar vooraan in de bankjes. Het enige wat echt gaat werken, is dit mislukte experiment opdoeken en de besluitvorming terugbrengen waar ze hoort, namelijk bij de democratisch gekozen parlementen in de lidstaten.