enflogo

Poging Amsterdam om fraudeonderzoek OLAF naar sjoemelmoskee in de doofpot te stoppen

Artikel 130 van het Reglement

Betreft: Poging Amsterdam om fraudeonderzoek OLAF naar sjoemelmoskee in de doofpot te stoppen

De gemeente Amsterdam heeft het Europese Bureau voor fraudebestrijding (OLAF) gevraagd om een onderzoek naar fraude bij de subsidie voor de bouw van een moskeeverzamelgebouw in Stadsdeel Oost te laten rusten. Dat meldt De Telegraaf naar aanleiding van een artikel uit De Groene Amsterdammer.

Het was al bekend dat het stadsdeel bewust bij de subsidieaanvraag had verzwegen dat het geld voor de bouw van islamitische godshuizen was bestemd. Nu is ontdekt dat de gemeente Amsterdam vervolgens aan OLAF heeft gevraagd om het onderzoek naar fraude bij de subsidieaanvraag te laten rusten. Volgens een anonieme bron in Brussel is er bij OLAF „onthutst” op het Amsterdamse verzoek gereageerd.

Er is destijds verzwegen dat de subsidie zou worden gebruikt voor de bouw van een moskeeverzamelgebouw, omdat de kans dan zeer groot was geweest dat Brussel geen geld zou geven.

  1. Wat gaat de Commissie en/of OLAF doen om dit onderzoek te intensiveren, zodat de onderste steen boven komt?
  2. Wanneer gaat de Commissie en/of OLAF de onterecht verstrekte subsidie van 1,4 miljoen EUR terugvorderen van deze van fraude verdachte moskee?
  3. Wat gaat de Commissie en/of OLAF voor actie ondernemen om fraude bij vergelijkbare situaties te achterhalen?