enflogo

Spreekteksten Olaf Stuger

Energie-efficientie

Energie-efficientie

Spreektekst

Voorzitter,

Er zijn ook wel eens zinnige onderwerpen die op de politieke agenda worden gezet door de establishment partijen: schone energie of plastic afval in de natuur of in zee, daar kunnen we moeilijk tegen zijn. Ik vind niet dat de EU zich ermee moet bemoeien, maar het zijn op zich zinnige onderwerpen.

De vraag is: waarom nu? Waarom nu ineens deze opwinding? Want als we het hebben over plastic in zee is dat al 10-20 jaar een probleem. In mijn tijd in het nationaal parlement kwamen er al actiegroepen en milieubewegingen langs om dat te vertellen. En ze zijn hier zeker ook langs geweest. Er zijn hier heel veel parlementsleden die er nu nog zitten, maar de partijen ook, die wisten van de problemen, zij wisten van de ernst en hebben toen niets gedaan. En nu ineens wel!

VN-klimaatconferentie 2018 (COP24)

VN-klimaatconferentie 2018 (COP24)

Spreektekst

Voorzitter,

Alle respect natuurlijk voor de collega's hier in de zaal die maatregelen treffen tegen de vermeende klimaatverandering. Dat is hun goed recht.

Er vallen mij wel twee dingen op. Die maatregelen kosten heel veel geld. Miljarden en miljarden euro's. En wie moet dat betalen? Dat is de belastingbetaler, dat zijn de Europese belastingbetalers. Vaak niet de mensen hier in deze zaal, want in grote meerderheid betalen die in hun eigen land niet eens belasting.

Structural Reform Support Programme

Structural Reform Support Programme

Spreektekst

Voorzitter,

In het reces kwam ik in Nederland een kiezer tegen die me vroeg waar het geld van cohesiefondsen nou vandaan komt, waar het naartoe gaat en hoe hij weet dat het goed wordt besteed.

Werkprogramma van de Commissie 2019

Werkprogramma van de Commissie 2019

Spreektekst

Voorzitter,

Ik kwam hier net de zaal binnenlopen en toen hoorde ik de commissaris spreken over fairness . Als ik fairness hoor, dan schiet me altijd de zaak Selmayr te binnen. Dan denk ik, hoe kan dat nou toch zijn dat ik deze zaal binnenloop en het eerste woord dat ik hoor is fairness . Selmayr, het schandaligste hoofdstuk in het boek van deze Commissie.

Mensenrechten

Mensenrechten

Spreektekst

Voorzitter,

Mensenrechten worden gedefinieerd door het centrale orgaan hiervoor, de mensenrechtenraad van de VN.

Bijna de helft van de leden van die raad schendt de mensenrechten waar het maar kan, maar dat is kennelijk geen beperking om lid te worden of blijven. Leden zoals Congo, Saudi Arabië, Rwanda en Pakistan bepalen in hun sancties welke landen de mensenrechten zouden schenden en welke landen zich netjes gedragen.

Industrieel ontwikkelingsprogramma voor de Europese defensie (debat)

Industrieel ontwikkelingsprogramma voor de Europese defensie (debat)

Spreektekst

Voorzitter, laten we nou eens even kijken naar de samenwerkingsprojecten van de EU. Dat is de Griekse crisis: nul samenwerking. Eurocrisis: nul samenwerking. Toetreding Turkije: één groot fiasco, heel erg duur. En als laatste: de migratiecrisis. Nou, dat hebben we allemaal gezien de afgelopen dagen: tot op het bot verdeeld. Wat gaan we dan doen? Een Europees leger bouwen. Nee, dat gaat wel werken.