enflogo

Visumliberalisatie Kosovo

Visumliberalisatie Kosovo

Spreektekst

Voorzitter,

om onduidelijke redenen wil de Europese Commissie voor zoveel mogelijk landen de visumplicht voor de Europese Unie opheffen. En nu ook voor Kosovo.

Kosovo is een gebied waarvan de inwoners de onafhankelijkheid hebben uitgeroepen, die echter niet door alle lidstaten van de Unie is erkend. Ook zijn er problemen in de EU met bendes uit Kosovo. Ik wil die graag aan de grens tegenhouden. De Europese Commissie blijkbaar niet.

En de EU missie om een rechtsstaat op te bouwen in Kosovo is mislukt, zo meldden de deelnemende Nederlanders.

De grens ligt vol met smokkelroutes waar dagelijks heroïne, wapens en prostituees vervoerd worden, met als eindbestemming West-Europa. De lokale politie en douane weten ervan, maar knijpen een oogje dicht. Zelfs Colombiaanse drugskartels gebruiken de routes.

Het Nederlandse team in Kosovo omschreef het vorig jaar als volgt: „Een reddingsbootje kan voor 99 procent heel zijn, maar als er één lek in zit, zinkt het. Wij kijken hier recht in het lek van Europa.”

Voorzitter, dat zijn toch allemaal redenen om de visumplicht te handhaven? Hoe een meerderheid van het Europees Parlement hier een voorstander van kan zijn, is mij een raadsel.

Wij zullen tegen stemmen. Dank u wel