enflogo

Spreekteksten Auke Zijlstra

De prijs voor de energie-unie is hoog

De prijs voor de energie-unie is hoog

Spreektekst

Voorzitter,
De prijs voor de energie-unie is hoog, maar alleen voor de burger. Die betaalt ervoor.
Enerzijds verdwijnt zijn politieke invloed nu de keuze van energiebronnen naar de EU gaat, wat overigens in strijd is met artikel 194 van het Verdrag.

Anderzijds betaalt hij een hogere prijs voor energie dan hij zou doen op een werkelijk vrije energiemarkt. De Commissie meldt successen zoals groei en investeringen, maar de burger betaalt dat gewoon met zijn belastingcenten.

Illegale migratie en mensensmokkel

Illegale migratie en mensensmokkel

Spreektekst

Voorzitter,

Minder dan drie procent van de migranten kreeg in Italië de vluchtelingenstatus maar van 14.000 afgewezen migranten werden er maar 120 uitgezet. Zonder effectief uitzetbeleid blijven mensen op bootjes stappen met een grote kans op de verdrinkingsdood.

Brexit

Brexit

Spreektekst Brexit

Voorzitter,

Ik ben vorige week in Engeland geweest. De EU heeft zich daar zo onmogelijk gemaakt dat niemand nog sympathie voelt voor Brussel.

Premier May doet een keurig voorstel voor een permanente verblijfsvergunning voor iedereen die zich nu legaal daar bevindt, en de EU wijst dat direct af. Zij stelt dat een redelijk bedrag betaald zou kunnen worden, en de EU wil meer, meer, meer.

Rechtstaat en democratie in Polen

Rechtstaat en democratie in Polen

Spreektekst

Voorzitter,

Polen heeft op democratische wijze een aantal wetswijzigingen geïntroduceerd. Timmermans, Vicevoorzitter van de Europese Commissie, veroordeelt de wetswijzigingen en daarmee indirect de Poolse democratie.

Ondertussen gooit Spanje een gekozen deelregering in de gevangenis. Timmermans steunt Spanje en steunt daarmee de Spaanse versie van een democratie. 

Entry-Exit System

Entry-Exit System

Spreektekst

Voorzitter,

ergens onderweg is de Europese Unie van de oplossing het probleem geworden. In mijn commissie LIBE zie je de toekomst van de EU verschijnen. Een litanie van wetten die de soevereiniteit van lidstaten aantast en de heiligheid van de EU benadrukt.

De nationale parlementen gaan straks nergens meer over. Niet over monetair beleid, niet over sociaal beleid, niet over privacy, niet over strafwetgeving, niet over migratie, niet over wie er wel en niet in hun land mag verkeren.

Het nu gepresenteerde entry-exit systeem is een mooi voorbeeld hiervan. Lidstaten verliezen hun vrijheid om de buitengrenzen te controleren. In plaats daarvan komt er een systeem van scanners en databases.

Ontwikkelingen Migratie

Ontwikkelingen Migratie

Spreektekst

Voorzitter,

er zijn weinig goede ontwikkelingen in het immigratiebeleid. De Libische kustwacht doet weliswaar ons werk, maar de zogenaamde vluchtelingen komen nog steeds, eenmaal uitgeprocedeerd worden ze niet uitgezet en de bijkomende criminaliteit wordt niet bestreden.

In de EU is het nu mogelijk om je voor te doen als een vluchteling, iemand bijna te vermoorden, door te reizen naar een volgend EU land, en daar echt iemand te vermoorden. En nog steeds zingen we blijkbaar ´welkom, welkom in mijn land!´