enflogo

Facebook

Facebook

Spreektekst

Voorzitter,

Ik heb bewust geen Facebook account. Toch volgt Facebook mij. En met mij miljoenen. En de Europese privacywet beschermt Facebook, maar mij niet.

Facebook is een monopolist. Facebook heeft ook een politieke mening. In Duitsland bleek Facebook kritiek op de sociaaldemocratie te blokkeren, maar antisemitisme niet. De Europese Commissie vertelde mij op 4 augustus 2017 daar geen problemen mee te hebben. De Europese Commissie beschermt Facebook, maar de Joodse gemeenschap niet.

Voorzitter, Voor veel mensen is Facebook het internet. Voor sociale contacten, en ook voor het nieuws. Dat nieuws wordt door Facebook gefilterd. Alleen keurige, linkse, meningen komen door. Facebook beschermt zijn uitgangspunten, niet de vrije pers.

Voorzitter, de Europese Commissie heeft afspraken gemaakt met Facebook met het oog op de komende verkiezingen. Verhalen over nepnieuws en beïnvloeding van kiezers rechtvaardigen volgens de Commissie dat meningen goedgekeurd of verwijderd moeten worden van internet. De Europese Commissie heeft van Moskou niets te leren over beïnvloeding. De Commissie beschermt de Europese Unie, niet het democratisch proces.

Voorzitter, de Europese Commissie heeft een probleem met kritiek op de euro, kritiek op de Europese Unie, kritiek op migratie, kritiek op de islam. Die kritiek wordt populisme genoemd, en moet bestreden worden. Laat die kritiek nou net mijn mening zijn. Ik denk dat de Europese Unie een bedreiging van de vrede en het welzijn van de lidstaten is. Dat is een mening die op Facebook geen plek heeft.

Mijn kritiek had ook geen plek in de resolutie waar we over gaan stemmen. Al mijn amendementen werden weggestemd. Dat is ook geen wonder.

Net als Facebook, en de Europese Commissie, beschermt ook dit Europese Parlement zijn eigen positie, niet de burger. Dank u wel.